Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2021 17:55 - Как да постигнем безстрашие в живота си и как това ще подобри нашите финанси?
Автор: bozhilovi Категория: Бизнес   
Прочетен: 334 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.02.2021 12:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Как да постигнем безстрашие в живота си и как това ще подобри нашите финанси?

image

Страхът у човека е един от основните фактори, който оказва пряко влияние при взимането на важни решения, свързани с живота ни. Може да приемем, че финансовият план на всяко домакинство или човек, е изключителна отговорност, свързанa с животоопределящи решения или по-скоро с низ от такива. Този низ се определя от нас самите, с всеки изминал ден. В тази насока, нека разгледаме как безстрашието ще ни помогне да взимаме по-добри решения и да живеем свободно.

Безстрашие – какво е това и как да го развием?

Нека първо да поговорим за това, какво означава безстрашие? Повечето хора смятат, че безстрашието е нещо,  което просто или го имаш в себе си, или не. Истината обаче е, че самото безстрашие не е липсата на страх, а победата над него! Страховете ни се раждат още от ранна детска възраст, когато сме най-уязвими и не можем да се защитим сами. Страхът е чудовище с много глави, не може да бъде поставен в една графа. Например, един човек, който изпитва страх от тъмнината и друг- със страх от летене имат тотално различна потребност, но един общ проблем – СТРАХА!!

 

Как да развием кураж и победа над страха?

image

Тук трябва да стане ясно, че за да се изправим срещу страховете си, ни е нужен кураж и силна вяра. Разбирането за вредата от страха, отваря очите ни и започваме да гледаме на света по един съвсем различен начин. Тук не става дума да проявяваме безразсъдност или неуважителност към дадени събития, и ситуации в нашия живот, а точно обратното.

 

 

Осъзнаване на нашите вътрешни страхове и съмнения

image

Осъзнаването е важна крачка от целия процес в борбата с нашите страхове. На практика, в повечето случаи означава, да се изправиш срещу самия себе си и да победиш. Тук не става въпрос само за първичния страх от смъртта, защото това е нещо съвсем различно. Като споменавам "победа над самите нас" визирам случаи, когато човек има страх от отхвърляне например. Той започва да "преправя" и нагажда себе си, с цел да бъде харесан от даден човек или група от хора, започва да поставя различни маски пред различните хора, за да прикрие своята неувереност. В крайна сметка той губи своята идентичност и бавно, но уверено страхът в него надделява. Именно  зад този страх стоят сили, които с времето подхранват и завладяват разума на човека. Определянето на тези зли сили, които работят с дадена персоналност, е от основно значение, за да успее човек да ги преодолее или иначе казано „Кnowing your enemy“.

 

Какво е общото между финансите и страхът?

Както вече споменахме в по-горните редове, взимането на финансови решения е свързано с редица фактори, но страхът е най-вредния такъв. Някой смятат, че е полезно да изпитваш страх, особено в сферата на финансите, но това съвсем не e така.

Предпазването от взимане на грешни или безразсъдни решения , няма нищо общо със страха като основен фактор за това. В сферата на инвестициите и инвестиционните проекти ние, като нация, сме доста страхливи и съответно губещи. Нека разгледаме няколко фактора защо е така и как победите над нашите страхове ще ни направи по-добри мениджъри на нашите финанси!

 

Българите и страхът им от инвестиции, Fintech света и дигитализацията!


image

 

През края на миналия век (1996-1997г.), страната ни претърпя така наречената хиперинфлация. Какво означава това? Примерът е много прост: По това време цената за един щатски долар е била оценявана на 500 български лева. За по-малко от два месеца, цената му скача на 3 000, което само говори за себе си. Ако трябва да го изразим в проценти това е около 600% инфлация или хиперинфлация. Много хора загубиха спестяванията си, а други станаха така наречените – „кредитни милионери”.

Какво значи кредитен милионер?

При изтегляне на кредит за покупка на имот, парцел или друг дълготраен актив, банката го оценява на определена стойност и съответно отпуска кредит. Когато това огромно обезценяване се случва с българския лев като мерна единица, тези активи, които са вече са закупени, приемат друга стойност и съответно парите, които имат да връщат на съответната банка, вече са нищожни в сравнение със стойността на имота!

 

Страхът на българина да инвестира

Както виждате в създалата се ситуация и хиперинфлацията има както печеливши, така и губещи! Хората, които са били водени от   страхът и не са инвестирали своите спестявания, а са ги държали „под матрака” у дома, са се събудили един ден с едни „хартийки , изгубили стойността си. От другата страна хората, които са рискували или по-скоро са били напълно на ясно какво предстои и какво трябва да направят, без страх са взели правилните решения и са се озовали на финала с огромни печалби!!

 

Fintech светът и свободата която носи той!

image

 

Това, което носи технологията и финансите заедно, се нарича Fintech. Ако през 2020 не сте разбрали какво се случва нека го поясним малко. Дигиталния свят, които стига нови  върхове в финансовата сфера, ни предлага  възможности, каквито не е имало в миналото. Управлението на финансите ви и съответно спестяванията са ключов момент за да стартирате вашите инвестиционни проекти. Дигиталните портфейли от типа на iCard са перфектният пример за една успешна българска Fintech компания, чиято прицелна точка е свободата и светлото бъдеще. Но за да можем ние – българите да наследим всичко това, трябва да се отървем от страха и мислите за това, че някой ще ни прецака. Нека  просто бъдем по-образовани и да се гмурнем в дигиталното море от възможности. Както и преди повече от 20 години, така и в момента, ни предстоят драматични събития. Кризата, която предстои в световен мащаб е неизбежна и нуждата от приложения като iCard, с които да спестяваш време и съответно пари са от изключителна важност за нас като нация!

 

Защо безстрашните хора са едни  от най-успешните инвеститори и финансисти?


image

 

През 2020 година фондовия пазар претърпя драстични спадове и възходи, което доведе отново до много промени, чрез които най-безстрашните, но и тези, които бяха достатъчно информирани, съумяха да грабнат момента. Един от най-известните инвеститори активисти Уилям Алберт Акман, направи залог от 27 милиона долара, което беше почти цялото нетно състояние на компанията му - Pershing Square Capital Management. Той направи това, за да я защити от последствията, свързани с корона-вируса, който срина пазарите. Инвеститорът използва страховете на американските акционери и изведе печалба от 2.7 милиарда долара.Това е най-голяма отчетена печалба от единичен залог и то в период от едва месец!! Този дързък ход на акционера е един най-смелите в историята на фондовата борса. Да, рискът е голям,но и печалбата. Тук отново трябва да се почертае, че безстрашието не е безразсъдство. Рискът, който е поел Бил Акман е калкулиран до максимум и решението, което е взел е основано и на база дългогодишния му опит в инвестициите. Ключът обаче за този огромен успех е взимането на такъв тип решения без да се изпитва страх. По този начин ние освобождаваме съзнанието и мозъка ни, позволявайки им да действат прецизно и разумно. В този ред на мисли нека приемем, че свободата идва от безстрашието, по този начин може да погледнем всяка една ситуация от съвсем друг ъгъл!

Автор: Божидар Божилов 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bozhilovi
Категория: Бизнес
Прочетен: 10655
Постинги: 3
Коментари: 2
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930